Distribuie si prietenilor aceste informatii
11
FEB
2014

Tipuri de divort

Postat de:
Comentarii:Off

Desfacerea casatoriei prin divort poate avea loc sub mai multe forme, asa cum veti vedea in cele ce urmeaza.

A. Cea mai rapida si facila modalitatea de a incheia o casatorie este divortul prin acordul partilor.  Astfel, conform articolului 373 din Codul Civil, desfacerea casatoriei se poate pronunta la cererea ambelor parti sau, dupa caz, ca urmare a cererii introduse de unul dintre soti si acceptata de catre celalalt.

In cazul divortului de comun acord, nu este necesara dovedirea motivelor de divort, nu trebuie audiati martori si instanta nu va stabili culpa vreunuia dintre soti. Mai mult decat atat, divortul se poate pronunta inca de la primul termen de judecata. Trebuie retinut faptul ca hotararea de divort in acest caz este definitiva si irevocabila, iar sentinta nu poate fi atacata.

B. Divortul din motive temeinice are loc atunci cand casatoria nu poate fi desfacuta prin acordul ambelor parti, deoarece conditiile prevazute de Codul Familiei pentru divortul prin acordul partilor nu sunt indeplinite – mai precis, atunci cand exista copii minori rezultati din casatorie. Cele mai frecvente motive de desfacere a casatoriei sunt infidelitatea unuia sau ambilor parteneri, violenta conjugala fizica sau parasirea domiciliului conjugal de catre unul dintre soti. Toate aceste motive temeinice trebuie dovedite cu probe, martori, certificate medico-legale si alte inscrisuri. In acest caz, instanta trebuie sa constate culpa unuia sau ambilor soti, faptul ca raporturile dintre acestia sunt iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Acest tip de divort poate fi din culpa comuna sau din culpa exclusiva a unuia dintre soti.

Divortul din culpa comuna are loc atunci cand sotii sunt de acord asupra aspectelor importante incluse in cererea de divort, cum ar fi incredintarea copilului sau a copiilor minori, pensia de intretinere si numele dupa divort.

Divortul din culpa exclusiva a unuia dintre soti intervine atunci cand nu este posibil divortul prin acordul ambelor parti sau divortul din culpa comuna. In aceeasta situatie, reclamantul trebuie sa dovedeasca cu probe culpa paratului si faptul ca raporturile dintre soti sunt iremediabil vatamate, ceea ce face continuarea casatoriei imposibila.

C. Divortul in caz de separare necesita ca probe inscrisuri si martori care sa dovedeasca faptul ca intre soti a intervenit o separare cu o durata de cel putin 2 ani, interval in care sa nu existe perioade de reluare a convietuirii sotilor. In acest caz, oricare dintre soti poate formula cererea de divort.

D. Un alt tip de divort este cel din motive de sanatate, dupa cum este prevazut in Codul Civil. Exista astfel posibilitatea ca unul din soti sa solicite desfacerea casatoriei. Trebuie mentionat faptul ca cererea de divort poate fi inaintata doar de catre sotul bolnav. Conditia este ca problema de sanatate sa fie grava, de asemenea natura incat continuarea casatoriei sa fie imposibila.

 

Daca doresti sa colaborezi cu viitorul portal Divort.ro, te rugam sa ne contactezi! 

Despre Autor

Comentarii

comentarii

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development