Distribuie si prietenilor aceste informatii
04
MAR
2014

Divortul la notar

Postat de:
Comentarii:7

Conform articolului 375 din Noul Cod Civil, divortul prin acordul sotilor se poate realiza in fata ofiterului de stare civila sau a notarului public. Acestia pot constata desfacerea casatoriei, eliberand un certificat de divort, atata timp cat acestia sunt de acord asupra tuturor aspectelor legate de divort.

Actele necesare pentru divortul la notar sunt cererea de divort, certificatul de casatorie (original si copie legalizata), copii ale certificatelor de nastere si ale actelor de identitate ale ale sotilor. In cazul in care sotii au copil minor nascut din casatorie sau adoptat, trebuie adaugat la dosar certificatul de nastere al copilului minor. Mai mult decat atat, ca urmare a procedurii de divort se incheie, in afara de certificatul de divort, o conventie prin care parintii stabilesc chestiunile referitoare la minor: care dintre soti va exercita autoritatea parinteasca, unde va locui minorul, ce nume de familie va avea, etc.

In cazul divortului la notar, cererea de divort se completeaza de catre soti, care trebuie sa o depuna la biroul notarial personal sau prin intermediul unui reprezentant imputernicit. Aceasta cerere este inregistrata de ofiterul de stare civila sau de notarul public, care le acorda sotilor o perioada de minim 30 de zile in eventualitatea in care doresc sa isi retraga cererea de divort. Acest termen apare inscris pe cererea de divort si in Registrul de Divorturi si nu poate fi prelungit prin acordarea unui nou termen. Totusi, daca ambii soti sau unul dintre ei solicita (cu acordul celuilalt) acordarea unui termen mai mare, notarul poate acorda inca de la inceput un termen mai mare de 30 de zile. Astfel, notarul fixeaza un termen pe care il aduce la cunostinta sotilor – ziua, luna, anul si ora la care trebuie sa se prezinte.

La sfarsitul acestui termen, ambii soti trebuie sa fie prezenti in persoana si sa isi exprime consimtamantul liber. Daca aceste conditii sunt indeplinite, notarul poate inregistra cererea in Registrul de Divorturi tinut de biorul notarial, pentru ca apoi sa transmita solicitarea de inregistrare a cererii Registrului National de Evidenta a Cererilor de Divort – RNECD.

Divortul la notar este, asadar, realizat intr-un timp mai scurt decat cel pronuntat in instanta – aproximativ 30 zile, iar costurile sunt si ele mai mici. Onorariul minim perceput de un notar este de 620 lei, TVA inclus, in cazul divortului fara copii minori, respectiv 868 lei, TVA inclus, in cazul divortului cu copii minori. Acesta este onorariul prevazut in Ordinul Ministerului Justitiei nr. 46/C/2011 privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici; se incaseaza in momentul inregistrarii cererii in Registrul de Divorturi si nu poate fi returnat. Conventia intre parinti referitoare la copilul minor se taxeaza separat cu 62 lei, TVA inclus.

Daca exista aspecte asupra carora sotii nu ajung la un acord, divortul nu se poate realiza la notar, devenind de competenta instantei judecatoresti. Presupunand, de exemplu, ca sotii nu se inteleg referitor la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, notarul public respinge cererea de divort si sotii trebuie sa se adreseze instantei de judecata.

In acest caz, notarul public le restituie sotilor cererea de divort si restul documentelor anexate, fara a o inregistra in Registrul de Divorturi. Daca sotii insista pentru inregistrarea cererii, notarul o  inregistreaza – numai daca acestia au achitat onorariul, apoi va da o incheiere de respingere.

Competenta teritoriala se stabileste in functie de locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor. Mai precis, sotii pot divorta atat la un birou notarial din localitatea unde au incheiat casatoria, cat si la un notariat din localitatea unde se afla domiciliul lor comun in momentul formularii cererii de divort. Daca acestia locuiesc in Bucuresti, sotii se pot adresa oricarui notar din municipiu, indiferent de sectorul unde locuiesc.

Dovada locului incheierii casatoriei se face cu certificatul de casatorie anexat la cerere, iar dovada ultimei locuinte comune se face prin actul de identitate al unuia dintre soti (daca locuinta reprezinta domiciliul unuia dintre soti) sau prin actul care dovedeste dreptul de proprietate sau, dupa caz, de folosinta (contract de vanzare-cumparare, de donatie sau inchiriere, etc.). In cazul in care sotii nu detin nici un drept asupra locuintei in care au stat (de ex, locuiau in casa parintilor sau a altor rude) dovada ultimei locuinte se face prin declaratie autentica a ambilor soti. Aceasta declaratie este consemnata in cererea de divort.

In situatia in care casatoria s-a incheiat la un oficiu consular, cererea de divort va fi solutionata tot in municipiul Bucuresti, deoarece certificatele de casatorie emise de catre misiunile diplomatice sau de catre oficiile consulare sunt pastrate in registrul de stare civila al Primariei sectorului 1. Acesta este motivul pentru care competenta teritoriala este stabilita astfel.

Certificatul de divort va fi eliberat de catre notar fara sa se faca vreo mentiune in ceea ce priveste culpa sotilor. In momentul eliberarii certificatului, notarul are obligatia comunicarii unui exemplar original la primaria localitatii unde s-a incheiat casatoria si Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor sau Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Bucuresti. Comunicarea se face fie in ziua eliberarii certificatului de divort, fie in urmatoarea zi lucratoare. Dovezile comunicarii se ataseaza dosarului de divort, iar fostilor soti li se pot elibera copii dupa acestea.

Dupa ce este eliberat certificatul de divort, notarul public restituie certificatul de casatorie in original sotilor si isi opreste la dosar o copie. Certificatul de casatorie va avea pe verso numarul si data certificatului de divort, cat si mentiunea conform careia casatoria a fost desfacuta: “Desfacut casatoria prin certificatul de divort nr……/………….”.

Despre Autor

Comentarii

comentarii

  1. Pingback: Informatii utile pentru cei care divorteaza | Pitici, dar Voinici

  2. Pingback: Divort.ro – divortul la notar si acte necesare | Modele de tatuaje

  3. Pingback: Divort.ro – totul despre divort: conditii, despagubiri si custodia copiilor | Pustoaica.com

  4. Pingback: Divorț sau sacrificare? | Litere Stacojii

  5. Pingback: Ce-mi trebuie ca sa… ?

  6. robert Răspunde

    bunurile care se impart, sunt mentionate in vreun document, sau cum procedeaza un notar in cazul impartirii bunurilor dobandite impreuna.va multumesc.

  7. Pingback: Cine te ajuta in caz de divort? - Caietul Cristinei

Lasă un comentariu

*

captcha *

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development