Distribuie si prietenilor aceste informatii
14
APR
2014

“Te rog nu ma distruge, nu pleca!”

Postat de:
Comentarii:0

separationDe cate ori nu si-au spus in gand ceva asemanator sau poate chiar au articulat verbal aceste cuvinte, partenerii de cuplu care ajung in pragul divortului?

Poate ca unii dintre voi inteleg si ei asa cum inteleg eu, ca in fraza din titlu, cineva care care sufera, dupa toate aparentele datorita celuilalt partener dintr-un posibil cuplu, il responsabilizeaza intr-un fel, pe cel care chinuie, cu nedistrugerea celui care sufera. Poate suna putin cam complicat ceea ce am spus. Mai simplu formulat arata cam asa: se intampla uneori sa ne dorim sa primim ajutor tocmai de la persoana care ne face sa ne simtim rau. Oare cum se face ca unele persoane ajunse intr-o situatie de discomfort foarte mare in cuplu, ce se repeta de o buna perioada de timp, nu isi doresc altceva decat sa conserve, deseori, un bine imaginar, acum, eventual, doar in amintirile celui ce sufera?

Pentru a aduce putina claritate in aceasta situatie, voi prezenta conceptul de ANGOASA DE SEPARARE, cateva MECANISME DE APARARE prin care unele persoane se protejeaza de pericolul angoasei, precum si cateva cuvinte despre posibile SOLUTII de integrare a semnificatiei angoasei.

In procesul de divort, de separare a unui cuplu, este posibil ca unul dintre parteneri sau poate chiar amandoi sa simta aceasta angoasa de separare. O data cu ea sunt redesteptate si angoasele infantile precoce. In angoasele infantile sunt depozitate nevoi primare ale bebelusului/copilului, carora nu doar ca nu li s-a raspuns in mod satisfacator, dar unele dintre ele chiar au fost negate, discreditate de catre mediul in care s-a nascut si a trait respectiva persoana. Neintelegerea si neintegrarea experientiala, netrairea semnificatiei, rostului lor pot duce la masuri extreme sau chiar radicale, uneori. 

Miza si intentia pozitiva a angoasei de separare este de a pune in situatia de gasire a unor solutii adaptative pe cel ce sufera in urma despartirii.

Mecanismele cele mai des intalnite de a te apara in aceste situatii sunt negarea (dependentei, a agresivitatii partenerului, etc.), clivajul, nevoia de sprijinire, idealizarea partenerului, proiectia si identificarea proiectiva.

Le voi descrie pe scurt pe fiecare.

Negarea se refera la refuzul constientizarii dependentei emotionale, constientizare care ar scoate la lumina motivul initial datorita caruia a aparut in trecut aceasta dependenta.

Clivajul ne vorbeste despre un ceva anume din psihicul omului care a fost pur si simplu “rupt” din psihic si aruncat. Poate sa fie o amintire traumatica precum un abuz fizic sau emotional, precum pierderea unei persoane dragi din copilarie cu care totusi au existat interactiuni neplacute iar in prezent psihicul a ales sa stearga respectivele engrame sufletesti.

Nevoia de sprijinire pentru unii dintre voi care cititi acest articol, este poate usor de inteles. Cei care sufera o separare in relatia lor, cauta intelegerea si afectiunea altor persoane. Acest lucru le ajuta sa nu se confrunte singure cu trauma si chiar sa o evite, ceea ce pentru o perioada, poate sa fie un lucru foarte necesar si util.

Idealizarea partenerului este o alta cale prin care cel care sufera refuza inconstient sa constientizeze raul pe care il simte de la celalalt. In felul acesta salveaza imaginea persoanei pe care o iubeste, lucru necesar cand fuziunea este aproape complete, iar cel care sufera se identifica pana la disparitia personalitatii sale, cu partenerul din cuplu.

Proiectia face trimitere la situatiile de genul, “el/ea ma inseala”, “el/ea nu ma mai iubeste” samd. Totusi in multe cazuri, este vorba doar despre temerile inconstiente ale celui care face aceasta proiectie din interiorul psihicului sau. Acest tip de aparare ajuta peresoana sa se disocieze de anumite emotii ce-I fac rau, dar totusi nerezolvandu-le si neintegrand semnificatia si intentia lor pozitiva.

Identificarea proiectiva este si ea foarte cunoscuta celor care au trecut cu dificultate si multe invinovatiri prin divorturi si alte tipuri de separari. “Nu sunt bun/a de nimic.”, “Sunt agresiv/a.”, “Sunt indiferent/a.”, “Sunt las/a.”, “Sunt lenes/a.”, “Nu fac nimic pentru cuplu.”. Totusi acestea sunt parti din celalat partener pe care cel ce sufera si le-a asumat intr-o traire fuzionala.

SOLUTII

Cea mai la indemana solutie, in momentul de fata, pe care pot sa v-o recomand este sa va permiteti sa plangeti, sa suferiti atat cat aveti nevoie. In acelasi timp, dati-va toata permisiunea sa va traiti durerea si sa mergeti cu aceeasi asteptare de permisiune si intelegere fata de experienta prin care treceti si la o persoana care va poate insoti in acest travaliu de despartire (psihoterapeut, consilier, coach, maestru spriritual, poate chiar duhovnic). Persoana la care mergeti nu are rostul de a va opri brusc din suferinta si a va indeparta de persoana iubita. Rostul sau este de a va ghida prin suferinta de la un cap pana la celalalt salvand ceea ce este important pentru cel ce sufera. Spun asta pentru ca sunt persoane care se tem ca daca se adreseaza unui specialist, atunci le este interzisa suferinta moment in care dispare si legatura cu persoana iubita. Acest lucru face experienta cautarii ajutorului specializat intolerabila.

Legatura este lasata la latitudinea persoanei suferinde sa faca ce doreste cu ea, beneficiind totusi de ghidajul si sustinerea psihoterapeutului. Ceea ce obtine in urma sedinteleor de psihtoerapie/couching este o intelegere diferita a celor ce se petrec si o traire cu alte resurse, fapt care ii permite sa amenajeze altfel perceptia relatia, precum si relatia insasi.

Ma opresc momentan aici cu speranta ca am mai adus inca putina lumina in experientele psihice ale persoanelor ce trec printr-un divort sau un alt fel de separare.

Foto: Separation by Patricia J. Zimmerman

SEVER SAVA

PSIHOLOG

Sever Sava
Despre Autor
Sever Sava - De aproximativ 4 ani practic psihologia si am experienta clinica in cabinetul personal. Modul meu de lucru imbina tehnica psihanalitica alaturi de tehnicile programarii neuro-lingvistice.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

*

*

*

*

captcha

 

Comentarii

comentarii

Lasă un comentariu

*

captcha *

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development