Distribuie si prietenilor aceste informatii
02
IUN
2014

Medierea problemelor referitoare la desfacerea casatoriei

Comentarii:0

Medierea reprezinta o alternativa de solutionare a conflictelor, pe cale amiabila. Medierea a fost reglementata prin Legea nr. 192/2006 si plasata in sistemul nostru de justitie. Rolul reglementarii procedurii de mediere il constituie degrevarea instantelor de un numar mult prea mare de dosare,  insa medierea aduce cu sine nenumarate avantaje cetatenilor, justitiabililor care aleg aceasta procedura pentru a-si solutiona conflictele si  societatii in general, scutind sistemul de justitie de cheltuieli inutile si, in acest fel, aducandu-si aportul si la cresterea economico-financiara. Medierea presupune pace si armonie sociala, astfel incat, cu cat medierea va fi folosita pe scara mai larga, cu atat tensiunile si diferentele din societate vor fi ameliorate.

Printre cauzele care por fi solutionate cu succes prin mediere se numara si neintelegerile dintre soti cu privire la continuarea casatoriei. In mediere, partenerii pot gasi solutii cu privire la problema custodiei copiilor minori rezultati din casatorie, cu privire la modalitatea si cuantumul obligatiei de intretinere a minorilor si, de asemenea, sotii pot efectua si impartirea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, precum si orice alta problema care necesita  solutionare ca urmare a deciziei sotilor de a pune capat casatoriei.

In procesul de mediere a divortului, dupa ce partile convin ca mariajul lor sa fie desfacut, in cazul in care exista copii minori, sotii vor trebui sa se inteleaga si cu privire la numele pe care-l va purta sotia dupa divort, precum si la impartirea timpului pe care-l va petrece fiecare dintre ei ulterior, intocmindu-se, in acest sens, cu asistenta si sub indrumarea mediatorului, un plan parental care va cuprinde programul de relatii personale cu minorii pentru sotul la care minorii nu-si vor avea locuinta statornica.

Astfel, intrucat despartirea sotilor va fi o noua realitate, copiii nu vor mai locui statornic intr-o singura casa, ci timpul acestora va fi petrecut, pe rand, cand cu unul dintre parinti, cand cu celalalt. Parintele la care copilul petrece cel mai mare interval de timp va fi petrecut este parintele custodian.

Asadar, medierea divortului prezinta avantaje incontestabile, oferind sansa sotilor care pun capat casniciei de a pastra relatii de colaborare pe viitor, in special in beneficiul copiilor lor minori. Mentinandu-se o relatie de colaborare si respect intre parinti, copii vor avea sansa sa creasca  si sa se dezvolte armonios, sanatos, fara a suferi traume majore sufletesti, ca urmare a schimbarilor survenite dupa  despartirii parintilor lor. Medierea, fiind o procedura flexibila, informala, ofera partilor oportunitatea de a gasi solutii optime, creative, care sa se  plieze pe interesele si nevoile lor si, in special ale copiilor lor.

Mediatorul, ca tert neutru si impartial, obiectiv, prin empatie si angajare, va ajuta la redeschiderea canalelor de comunicare dintre soti, va deveni liantul dintre ei. Acesta va ghida  partile prin metode si tehnici specifice, va genera optiuni pentru solutionarea oricarei probleme supusa dezbaterilor si va gasi solutii viabile, pragmatice, care sa conduca  la incheierea unui acord de mediere eficient si durabil.

Medierea ofera partilor deplina confidentialitate, astfel incat nimic din ceea ce se intampla si se discuta la masa medierii nu va transpare dincolo de biroul mediatorului. Cu alte cuvinte, este asigurat secretul negocierilor si al solutiilor alese de parti, putandu-se incheia si un acord  de confidentialitate intre parti, mediator si orice alt participant la procesul de mediere. De alfel, printre principiile de baza ale medierii, alaturi de neutralitatea si impartialitatea mediatorului, se gaseste si principiul confidentialitatii. Confidentialitatea lipseste din cadrul unui proces judiciar, care este  un proces public, cu usile larg deschise si unde partile sunt nevoite sa-si expuna cele mai intime probleme din viata lor in fata unui auditoriu.

Pentru a se ajunge la un acord de mediere functional este nevoie de rabdare, de disponibilitatea partilor de a ajunge la un compromis, de comunicare. Daca aceste lucruri vor  fi posibile, timpul necesar gasirii solutiilor optime va fi unul rezonabil, putand viza o singura  sedinta de cateva ore.

Costurile, atat financiare cat si emotionale, sunt reduse considerabil in procedura medierii, prin comparatie cu un proces judiciar. Cuplurile care aleg aceasta procedura, care au intelepciunea de a nu opta pentru demararea unui razboi intr-o instanta de judecata, vor avea numai de castigat, atat ei cat si copiii lor. Perioada post-divort poate fi una dificila pentru intreaga familie insa, daca exista colaborare, in final viata va merge mai departe, iar familia va fi in masura sa se adapteze noii realitati.

ANA CRISTINA MARGU

MEDIATOR

Despre Autor
Ana Cristina Margu a absolvit in anul 2012 cursurile de formare profesionala a mediatorilor  in cadrul scolii de formare a Centrului de Mediere Craiova, este Mediator autorizat si inscris pe Tabloul Mediatorilor autorizati si membru al Asociatiei Centrul de Mediere Valcea. Licentiata in drept, postuniversitar avand  un masterat in specializarea stiintelor penale, cu o vechime in materie juridica de 5 ani, Ana Cristina Margu are aptitudinea solutionarii oricarui tip de dispute, de la cazuri familiale, pana la probleme de natura civila, de munca, de natura penala si comerciala. Dedicata activitatii de mediere, si-a adus aportul la promovarea medierii si este realizatorul unei emisiuni TV pe teme de mediere.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

*

*

*

*

captcha

 

Comentarii

comentarii

Lasă un comentariu

*

captcha *

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development