Distribuie si prietenilor aceste informatii
27
FEB
2014

Exista viata dupa divort!

Postat de:
Comentarii:0

Divortul este probabil una dintre cele mai anevoioase momente prin care o persoana adulta poate trece si asta din cauza faptului ca este, la nivel teoretic cel putin, compus prin suprapunerea mai multor planuri. Ma refer aici la o casatorie tipica, incheiata ca urmare a unei relatii afective intre sot si sotie, deci nascuta din motive pur sentimentale.

Divortul incepe, in principiu, cu:

1. Problemele sentimentale dintre cei doi soti.

2. Pe masura ce diferendele se adancesc si evolueaza, apare problema implicarii celor din jur: copiii rezultati din casatorie, parinti, cerc de prieteni si asa mai departe.

3. Continua cu problemele legale: cum se procedeaza efectiv? Care sunt formalitatile si institutiile implicate in pronuntarea si oficializarea divortului?

4. Apoi problemele materiale pot ocupa, in functie de caz, un loc foarte important in economia divortului. Intrebari ca “ce se va intampla cu posesiile mele?”, “unde voi locui?”, “cum imi voi asigura existenta singur(a)?” sunt de o acuta importanta pentru persoanele care trec printr-un divort.

5. Cu siguranta aspectele ce tin de trairile subiectiv-psihologice pot de asemenea deveni coplesitoare: angoasa, adecvare personala, etc.

Ei bine, divortul, si repet spre a accentua: spre deosebire de alte traume prin care un adult poate trece pe parcursul vietii, este o trauma care se manifesta sau se poate manifesta pe toate cele 5 planuri mentionate mai sus: sentimental, al relatiilor de familie si in general sociale, legale, materiale si de avutie personala (avand in vedere ca posesiunile sunt o forma de definire personala), toate cu repercusiuni pentru persoanelor implicate.

Medierea este, zic eu, modul cel mai putin traumatizant si pasnic de a trece prin ostilitatile unui divort: este locul in care poate sa se desfasoare un dialog intre cei doi soti, este locul in care un dialog intre cei doi soti poate sa se desfasoare in conditii de normalitate, in confidentialitate deplina si, de asemenea, locul in care se pot “arde” anumite energii negative. Iar acest lucru este foarte important pentru ca cel mai rau lucru care se poate intampla aici (lasand deoparte comportamentele care ies din sfera legalului) este ca cei doi sa inchida definitiv dialogul si sa inceapa razboul surd si mut al incrancenarii, al proceselor si a tot felul de alte sicanari, legale sau nu.

Iar cand spun “cel mai rau lucru”, o spun in primul rand referindu-ma la cele doua parti (consumul nervos si emotional extenuant, consumul de timp, de bani), dar, din pacate, si la “spectatorii afectati”, copiii, in special. In acest “cel mai rau lucru care se poate intampla”, bunurile materiale dobandite inainte de casatorie, custodia si domiciliul copiilor, sentimentele copiilor, totul devine munitie pentru armele fumegande ale celor doi.

Ca mediator am ajuns sa fiu martorul mai multor astfel de desfasurari si pot sa ii asigur din capul locului pe toti cei care citesc acest articol: DIVORTUL TRECE SI EXISTA VIATA DUPA DIVORT.

Ceea ce nu este lipsit de insemnatate, insa, este modul in care trec prin acesta toti cei implicati: cum trec cei doi soti, cum trec copii rezultati din casatorie, cum trec rudele si prietenii celor doua parti. Adevarul este ca, daca divortul este cu siguranta un sfarsit de drum, este in aceasi masura si un inceput al unei altfel de vieti.

Intr-un alt articol va voi vorbi despre cel mai inversunat divort din cele in care am fost implicat ca si mediator, dar si despre unul mai linistit.

IOAN AVRAM

MEDIATOR

Ioan Avram
Despre Autor
Ioan Avram - Sunt licentiat in management si filosofie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar experienta profesionala s-a derulat la inceputurile ei in institutii financiar-bancare (banci, institutii financiare nebancare), apoi in domeniul creditului comercial si consultanta economica. Ca si structura personala, ceea ce face din mine un mediator sunt: inteligenta emotionala, capacitatea de a empatiza cu persoane de cele mai diferite conditii si, mai ales, abilitatea de a vorbi limba proprie a fiecarei persoane cu care intru in contact in procedurile de mediere.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

*

*

*

*

captcha

 

Comentarii

comentarii

Lasă un comentariu

*

captcha *

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development