Distribuie si prietenilor aceste informatii
30
IUN
2015

Exemplu de practica in mediere

Acest articol este inspirat din practica mea ca mediator. A fost pastrata confidentialitatea cu privire la identitatea partilor implicate si au fost usor schimbate detaliile conflictului.

 

CAPITOLUL 1

Doamna V. intra in birou, imi strange mana cu un zambet usor si se asaza. Imi spune ca a introdus actiune in instanta pentru divort si se afla aici la recomandarea avocatului sau. Are impreuna cu sotul un copil. In urma neintelegerilor cu sotul, si-a luat copilul si a plecat la parinti. Este usor speriata ca sotul a „amenintat-o” ca ii ia copilul. La intrebarea ei daca acest lucru se poate intampla, ii spun ca nu vorbim despre un geamantan sau o masina, ci despre un copil, iar legislatia care s-a schimbat in 2011 spune ca exercitarea autoritatii parintesti se realizeaza in comun de ambii parinti. Ii spun despre mediere, despre impartialitatea si neutralitatea mediatorului, despre faptul ca acesta nu este nici avocat, nici judecator, ca prin mediere ei pot discuta despre situatia casatoriei si a copilului pentru a ajunge la o solutie reciproc avantajoasa, iar daca ajung la Acordul de Mediere, ceea ce este ideal, acesta pune capat dosarului de divort din instanta si multe alte detalii despre scopul medierii si rolul mediatorului. La sfarsit o intreb daca doreste sa incerce medierea. Raspunsul este pozitiv.

CAPITOLUL 2

Primesc un apel pe telefonul mobil. Este sotul doamnei V. A primit invitatia la mediere trimisa de mine prin posta si imi spune ca o accepta si ca mi-a trimis confirmarea. Este recunoscator si entuziasmat ca i se da sansa de a discuta si poate a se impaca cu sotia. Eu ii spun ca in sedinta de mediere partile discuta toate aspectele referitoare la conflictul respectiv atata timp cat ambele sunt de acord, iar daca sotia doreste sa discute despre impacare, atunci va avea ocazia sa discute si despre continuarea casatoriei. Atata timp cat doreste si sotia acelasi lucru, am subliniat eu. Am tinut sa fac aceasta precizare pentru ca nu voiam sa intre in mediere cu sperante false. Stabilim o intalnire la biroul meu pentru a-i transmite toate informatiile necesare referitoare la mediere, ce presupune aceasta procedura, etc.

CAPITOLUL 3

Partile vin la prima sedinta. Prezint, mai inainte de orice regulile de buna conduita in timpul sedintei. Le cer sa participe cu buna credinta si sa fie onesti unul cu celalat. Ii asigur ca voi face tot ce imi sta in putinta sa ii ajut sa ajunga la o intelegere: mediatorul are obligatia de diligenta, nu de rezultat. Ii invit sa aleaga din numerele scrise pe hartia albastra impaturita pentru a vedea ordinea in care acestia vor vorbi. Domnul este primul. Vorbeste despre nemultumiri, frustrari, frici, exasperari, momente in care i-a fost rusine, momente in care si-a pierdut controlul. Sotia isi noteaza pe o coala de hartie. Cand ii vine ei randul sa vorbeasca raspunde tuturor punctelor pe care le-a atins sotul. Sedinta incepe sa devina o competitie de genul „da, dar si tu….!”. Cei doi soti incep sa dialogheze pe un ton ridicat ceea ce ma obliga sa intervin si sa le reamintesc regulile stabilite la inceputul sedintei. Odata ce s-au calmat, reiau discutia dar o indrept spre alte subiecte. Astfel incep sa iasa la iveala emotii necunoscute de celalalt si primite cu surprindere, afirmatii care au ranit, momente care au subminat increderea unuia in celalalt si in viitorul lor impreuna. Au curs cateva lacrimi, s-a spus „imi pare rau, iarta-ma”, „nu mi-am dat seama”, s-au facut promisiuni cu privire la viata de familie, s-au reafirmat sentimentele uneia dintre parti catre celalalta. Am identificat probleme de comunicare, perspective diferite cu privire la responsabilitatile fiecarui partener in casnicie, nemultumiri cu privire la gradul de implicare a membrilor familiei extinse in familia lor, la modalitatea de crestere si ingrijire a copilului, diferente de opinie cu privire la cum trebuie cheltuiti banii intr-o familie. Sotia a intrat in sedinta de mediere dorindu-si incheierea casatoriei, sotul – dorind impacarea si intoarcerea sotiei cu copilul acasa, nefiind de acord cu divortul. La sfarsitul sedintei, sotia persista in decizia de a divorta, iar sotul ajunge la concluzia ca o impacare nu mai este posibila si afirma ca va fi de acord cu divortul. Stabilim ca la urmatoarea sedinta sa discutam Planul Parental si toate detaliile implicate: modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, programul de relatii personale, stabilirea domiciliului copilului, contributia parintilor la cresterea si ingrijirea copilului, etc.

CAPITOLUL 4

Incepem a doua sedinta de mediere cu doua pozitii opuse: ambii parinti doresc stabilirea domiciliului copilului la locuinta lor. Dupa discutii amanuntite, tatal ajunge la concluzia ca nu se poate ocupa de copilul de varsta mica, fiind plecat la serviciu cel putin opt ore pe zi. In continuare tatal subliniaza ca doreste sa fie un tata implicat. Le explic ce inseamna autoritate parinteasca comuna si care sunt implicatiile acesteia in viata de familie, cu privire la viitorul copilului si a responsabilitatilor parintilor. Incep negocierile cu privire la programul de relatii personale: de cate ori pe saptamana, cate ore, ce activitati sa desfasoare cu copilul, etc. Fiecare aducea argumente pentru propria pozitie si contra celuilalt. Au fost identificate alte aspecte: neincrederea sotiei in abilitatea tatalui de a avea grija de copil, indepartata prin promisiunea tatalui de a invata cum sa fie parinte si a mamei de a-i permite acestuia sa invete si de a-l lasa sa fie parinte.

La sfarsitul sedintei, pozitiile acestora sunt urmatoarele: ambii exercita autoritatea parinteasca, tatal este de acord ca locuinta copilului sa fie stabilita la domiciliul mamei, au cazut de acord cu un program de relatii personale foarte detaliat pentru a evita alte discutii si conflicte, valabil pana la implinirea varstei de 5 ani, urmand ca ulterior sa modifice programul in functie de nevoile copilului.

CAPITOLUL 5

A doua zi sotii revin in biroul meu pentru citirea si verificarea Acordului de Mediere redactat de mine. Dupa ce il semneaza si ma asigur ca nu mai au intrebari sau observatii cu privire la prevederile acestuia, le spun ca de acum inainte sunt parteneri si ca orice parteneri, este bine sa se sprijine reciproc si sa aprecieze prezenta celuilalt in viata copilului lor.

Despre Autor
Mediator disponibil in Bucuresti poate fi contactat la 0745.548.400 sau http://mediator-in-bucuresti.ro

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

*

*

*

*

captcha

 

Comentarii

comentarii

  1. Pingback: Din practica | un filolog in social media

Lasă un comentariu

*

captcha *

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development