Distribuie si prietenilor aceste informatii
29
APR
2014

Divortul si copiii

Comentarii:0

Divortul parintilor este o situatie traumatizanta pentru copii. Multi parinti nu realizeaza acest lucru decat atunci cand este prea tarziu. Atunci cand parintii se lupta ani intregi prin instante pentru diverse lucruri, copii sunt martori si, de multe ori, moneda de schimb in acest razboi. Nu de putine ori copii au tulburari de comportament, iar parintii se acuza reciproc de aceasta situatie.

Noul Cod Civil a introdus custodia comuna ca regula, iar custodia unica drept exceptie. Ce inseamna acest lucru? Ca parintii sunt obligati sa colaboreze astfel incat interesul minorului sa primeze. Teoretic, nu ar mai trebui sa apara situatii in care un copil nu poate sa-si vada unul din parinti. Sau unul din parinti sa fie obligat la plata pensiei alimentare dar fara sa stie sau sa poata hotari la ce scoala sa mearga copilul sau. Practic, desi sunt divortati, parinti vor hotari impreuna tot ceea ce este legat de cresterea si educarea minorului, iar acesta va petrece mai mult timp cu ambii parinti. Va intelege, astfel, ca desi parintii sai nu mai locuiesc impreuna, el are si mama si tata care il iubesc.

Teoria este foarte buna, insa practica este mai dificila. Am intalnit multi parinti care se acuza reciproc de faptul ca minorul nu primeste destula atentie sau o educatie corespunzatoare. Dincolo de aceste acuze, ramane o problema pentru fiecare dintre ei: divortul si mai ales cauza lui. Constient sau nu, fiecare din protagonsitii unui divort doreste sa se razbune. Si cum te poti razbuna mai bine decat sa-i iei copilul celui care te-a ranit? Din fericire, exista institutia medierii. Mediatorul, persoana neutra si impartiala, ajuta parintii aflati in divort sa comunice eficient si sa colaboreze in ceea ce priveste cresterea si educarea minorului. Atunci cand un copil vede ca parintii sai comunica si nu se cearta, va fi mult mai receptiv la regulile de conduita indicate de parinti si societate. Insa cand acesta vede ca parintii se cearta, va avea tulburari de comportament (absente la scoala, rezultate slabe sau chiar fuga de acasa) sau va profita de aceasta situatie si va incerca sa-si manipuleze parintii.

Sa va dau un exemplu de manipulare perfecta: la divort, mama primeste custodia gemenilor (fata si baiat), iar tatal este obligat sa plateasca pensie alimentara. Tatal se recasatoreste la putin timp dupa divort, rupe legaturile cu minorii si plateste foarte greu pensia alimentara. La randul ei, mama isi reface viata si se recasatoreste. Noul sot se implica in cresterea si educarea copiilor. Tot el insista ca tatal biologic sa-si reia legaturile cu acestia, ceea ce se intampla si copii incep sa-si petraca mai mult timp cu acesta. La un moment dat, fata refuza sa se mai intoarca acasa. Mai mult, il acuza pe tatal vitreg ca a incercat sa o abuzeze inclusiv sexual. Au urmat ani de procese, timp in care parintii s-au luptat pentru custodia copiilor. Solutia finala a instantei: tatal va primi custodia fetei iar mama va primi custodia baiatului. La nici o luna de la pronuntarea hotararii, fata se intoarce la mama, acuzandu-si tatal de rele tratamente. Iarasi procese, iarasi acuze. Din pacate, in lupta lor, parintii nu au sesizat faptul ca fata ii manipuleaza. Extrem de inteligenta, aceasta a profitat de faptul ca parintii sai nu se inteleg. In momentul in care i s-au impus anumite reguli (calculator dupa ce isi termina temele, o anumita ora de venit acasa, etc.), a plecat catre celalalt parinte care, pentru o perioada, nu a avut niste reguli atat de stricte. Daca parintii ar fi incercat sa comunice in loc sa se acuze reciproc, ar fi sesizat ca fata ii manipuleaza.

Stiu ca pentru oricine divortul este o experienta traumatizanta. Dar, din experienta mea practica va pot spune ca, apeland la mediere, veti realiza ca se poate divorta si altfel decat prin instanta de judecata, cu economie de timp, nervi si costuri, si, mai ales, veti putea sa va protejati copii. Nu uitati ca, inainte de toate, sunteti parinti si, pe langa faptul ca trebuie sa-i cresteti, trebuie sa va ocupati si de educatia lor. Ori ce au ei de invatat cand vad ca parintii nu se inteleg?

 

FLORENTINA STANESCU

BIROU DE MEDIATOR

Despre Autor
Florentina Stanescu este in prezent mediator autorizat cu o vasta experienta, membru in cadrul Asociatiei STARS. Practica sa cuprinde domenii precum dreptul muncii, dreptul familiei, dreptul civil sau dreptul comercial si al afacerilor. Pe plan profesional, a fost pe rand avocat, profesor de drept, Manager de proiect in cadrul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale privind aplicarea legii 19/2000 (Legea Pensiilor), specialist productie, transport si livrare vechicule comerciale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

*

*

*

*

captcha

 

Comentarii

comentarii

Lasă un comentariu

*

captcha *

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development