Distribuie si prietenilor aceste informatii
31
MAR
2014

Conversatii delicate in cuplu: copiii

Postat de:
Comentarii:0

Iti amintesti primul moment in care vi s-au intalnit privirile? Dar prima conversatie sau prima intalnire? Primul sarut sau prima vacanta petrecuta impreuna?

Cumva toate astea par a fi repere foarte importante intr-o relatie. Si in functie de cum au decurs ele luam decizii legate de cum vom merge mai departe ca si cuplu: daca suntem compatibili sau nu, daca “avem o sansa” si vom reusi sa ramanem un cuplu pentru mult timp etc

Apoi intervine “vreau sa avem un copil” – stiti discutia asta? Ma intreb cand ati avut-o cu partenerul/partenera voastra? La inceputul relatiei – atunci cand “negociati” cum veti functiona ca si cuplu? Sau la momentul cand “s-a intamplat”? Sau poate atunci cand unul dintre voi isi dorea atat de mult incat nu a mai putut sa pastreze tacerea…

Ma intreb ce ne face sa consideram aceasta discutie, si altele de acest gen, ne-relevanta la inceputul unei relatii. O discutie “pentru mai tarziu, cand suntem deja un cuplu stabil”. Oare nu este tocmai genul de discutie care ne poate defini directia ca si cuplu? Sau ne poate face sa pornim pe cai diferite?

Oare nu “stim” fiecare dintre noi cum simtim legat de acest subiect si cam ce ne dorim sau in ce conditii putem sa schimbam ceva in modul in care ne-am imaginat viata noastra? Si, nu e cumva important sa ii spun si celuilalt cam ce gandesc si simt in legatura cu acest subiect?

Ma gandesc la situatiile in care unul dintre parteneri isi doreste copii si celalalt nu (nu in acel moment sau deloc). Si toata incarcatura emotionala a unei astfel de situati si discutiile purtate atunci cand cei doi sunt deja casatoriti si au o istorie emotionala in spate. Si cum ar fi fost daca toate astea ar fi fost discutate si negociate la inceputul relatiei.

In situatia aceasta cred ca emotiile vor fi cele care vor controla discutia si va fi destul de dificil sa ne reintoarcem la ratiune. Mai ales daca oricare dintre parteneri incepe sa se simta presat de celalalt.

In astfel de conditii se poate ajunge foarte usor la momente critice in care relatia se rupe, pentru ca emotiile vor fi intodeauna mai puternice decat ratiunea atunci cand sunt alimentate de presiune si pasiune. Si mai ales daca nu te-ai gandit nici un moment ca e posibil ca celalalt sa aiba o parere diferita fata de a ta. Sa vrea ceva diferit. Sau intr-un alt moment si nu exact atunci cand vrei si tu.

Bineinteles ca un cuplu se poate intoarce la ratiune si la negociere chiar daca “pozitiile” celor doi parteneri sunt diferite. Doar ca asta cere efort si rabdare, mult calm si intelegere.

Dar sunt multe cupluri care ajung sa se separe din cauza unor discutii de genul acesta care nu au fost purtate la inceputul relatiei, pentru ca au fost considerate “ prea grele pentru acel moment” sau considerate ca nefiresti deoarece “e normal ce gandesc eu si cu siguranta si partenerul/a gandeste la fel”. Sau pentru ca am gandit: “indiferent ce vrea o sa il/o fac eu sa se razgandeasca si sa vada lucrurile ca mine”. Si de multe ori se dovedeste a fi o perspectiva nesanatoasa. Pentru ca ar trebui sa intram intr-un cuplu cu cel pe care il avem in fata nu cu cel pe care o sa il creem dupa ce il modificam conform cu viziunea noastra. Mai mult, cred ca ar fi preferabil sa intram intr-un cuplu lamurind mai degraba “temele importante” ca si aceasta si nu neaparat preferinta pentru acelasi fel de mancare sau pentru acelasi gen de filme.

Faptul ca nu il poti schimba pe celalalt nu te face mai putin puternic/a si nu inseamna ca nu esti iubit/a, inteles/inteleasa, apreciat/a in relaltie. Ci tocmai pentru ca e un subiect atat de important, un fapt atat de valoros si care schimba cu totul viata unui om, dar si a cuplului e posibil ca partenerul/a sa nu doreasca sa faca aceste schimbari. Sa nu doreasca sa isi schimbe parerea sau viziunea asupra vietii. Fara ca asta sa iti spuna tie ca “nu poti”, ci mai degraba ca “nu sunteti compatibili” la acest capitol.

COSMINA PACURAR

PSIHOTERAPEUT, TRAINER

Cosmina Pacurar
Despre Autor
Cosmina Pacurar - Psihoterapeut centrat pe oferirea serviciilor de psihoterapie (individuala si de cuplu) centrata pe client pentru imbunatatirea calitatii vietii.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

*

*

*

*

captcha

 

Comentarii

comentarii

Lasă un comentariu

*

captcha *

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development